ОРГАНІЗАЦІЙНА КУЛЬТУРА УНІВЕРСИТЕТУ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ: Жижко Т. А., Макаренко Л. Л. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті здійснено системний аналіз феномену організаційної культури закладу вищої освіти як ключового ресурсу стратегічного управління. Вказано, що в умовах глобалізації освітнього простору, зростання конкуренції та автономізації університетів традиційні адміністративно-командні методи управління втрачають свою ефективність, поступаючись місцем ціннісно-орієнтованому менеджменту. Проаналізовано наукові погляди вітчизняних і зарубіжних учених на специфіку формування організаційної культури у закладах вищої освіти. Університетська культура має унікальну специфіку, пов’язану з академічними свободами, творчим характером праці та високим рівнем інтелектуального потенціалу всіх учасників освітнього процесу, тому вона відіграє важливу роль у підготовці майбутніх фахівців. Розкрито сутність і структурні компоненти організаційної культури університету (артефакти, проголошені цінності, базові уявлення). Зазначено, що культура університету базується на дуалізмі, тобто консервативних академічних традиціях і необхідності підприємницької активності й інновацій. Ефективне управління полягає у гармонізації цих векторів. Визначено основні функції організаційної культури, зокрема: інтегруючу, мотиваційну, іміджеву, адаптивну і регулятивну. Досліджено, як тип організаційної культури (кланова, адхократична, ринкова, ієрархічна) впливає на ефективність освітньої та наукової діяльності. Запропоновано механізми діагностики і трансформації організаційної культури з метою забезпечення інституційної стійкості й інноваційного розвитку університету. Доведено, що організаційна культура університету є важливим стратегічним активом й інструментом ефективного управління, який базується на управлінському ефекті, людському капіталі та стратегії змін.