ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧИХ НАУК: Гранат Р. А. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Сучасна система освіти перебуває у стані постійних трансформацій, що зумовлені швидким розвитком науки, технологій та суспільних потреб. Одним із ключових завдань педагогіки є підготовка майбутніх учителів до професійної діяльності, яка вимагає не лише ґрунтовних знань, а й сформованих інтелектуальних операцій – аналізу, синтезу, узагальнення, моделювання. Проєктна діяльність у цьому контексті виступає ефективним інструментом формування зазначених механізмів. Організована проєктна діяльність під час викладання освітнього курсу «Астрономія», сприяє оволодінню студентами знаннями в галузі теорії і практики освітнього і наукового процесу вищої школи, набуттю компетентностей професійної діяльності в закладі вищої освіти щодо виконання посадових обов’язків викладача та допомагає здійснити ефективну організацію самостійної роботи студентів та контролю за нею. Застосування проєктного методу навчання забезпечує діяльнісне освоєння змісту педагогічної освіти. Сучасні дослідження підтверджують: проєктна діяльність є актуальною освітньою технологією, яка забезпечує формування професійних і інтелектуальних компетентностей, відповідає міжнародним стандартам та сприяє модернізації освіти. Поєднання LMS-платформ, інструментів управління проєктами та спеціалізованих симуляційних програм створює ефективне освітнє середовище для формування інтелектуальних операцій у майбутніх учителів фізики та астрономії. Це забезпечує не лише організацію проєктної діяльності, а й розвиток критичного мислення, навичок дослідження та професійної компетентності. Найбільш критичними ризиками для колективної проєктної роботи є нерівномірний розподіл обов’язків, недостатня комунікація та невизначеність ролей, оскільки вони мають високу ймовірність виникнення та значний вплив на результативність проєкту. Для їх мінімізації необхідно: чітко визначати ролі та завдання на початку роботи; застосовувати інструменти управління проєктами (Trello, Miro, LMS); підтримувати регулярну комунікацію та контроль проміжних результатів.