НАУКОВИЙ ДИСКУРС ГУМАНІТАРНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ПРАВОЗНАВСТВА: ІСТОРІОГРАФІЧНИЙ АНАЛІЗ: Розсоха А. П., Чаруха Р. Р. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті здійснено історіографічний аналіз, систематизовано існуючі підходи до проблеми гуманітарної підготовки майбутніх фахівців з правознавства в контексті історико-педагогічних, філософських досліджень. Визначено ступінь розробленості проблеми, узагальнено концептуальні позиції та ідеї, які формують сучасний дискурс гуманітарної підготовки майбутніх фахівців з правознавства у закладах вищої освіти. Визначено теоретико-методологічні засади гуманітарної освіти, які охоплюють законодавчі, філософські, загальнотеоретичні, правознавчі підходи та узагальнені наукові погляди на структуру, зміст і функції гуманітарної освіти у підготовці правознавців. Доведено, що методологічні засади історіографічного аналізу ґрунтуються на поєднанні філософських, психолого-педагогічних і правових наукових підходів, що дозволяє всебічно осмислити науковий дискурс щодо гуманітарної підготовки майбутніх правознавців, систематизувати існуючі концепції та визначити їх тенденції. Такий методологічний підхід забезпечує цілісність і наукову обґрунтованість історіографічного дослідження. Виділено наукові принципи об’єктивності, історизму, комплексності, всебічності інтерпретації джерел, що стали методологічною основою історіографічного аналізу. Встановлено, що гуманітарні дисципліни відіграють ключову роль у забезпеченні міждисциплінарності змісту освіти, оскільки сприяють формуванню цілісного світогляду, критичного мислення, загальнолюдських цінностей, інтегруючи знання з філософії, історії, етики, педагогіки, психології, культурології в правову галузь освіти.