Цифрова компетентність педагога як імператив системи неперервної професійної освіти: Слабко В. М., Шпильовий Ю. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті актуалізується проблема трансформації професійної ідентичності сучасного педагога в умовах глобальної цифровізації та переходу до Індустрії 4.0. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування сутності, структури та шляхів формування цифрової компетентності викладача як фундаментальної умови ефективності освітнього процесу. Автор аналізує зміну освітніх парадигм, де педагог переходить від ролі транслятора знань до функції «цифрового наставника» та архітектора високотехнологічного освітнього середовища. У роботі представлено систематизацію наукових підходів до дефініції «цифрова компетентність», що розглядається як інтегративна характеристика особистості, яка мыстить не лише інструментальні навички (когнітивний та операційний компоненти), а й мотиваційно-аксіологічну сферу (цінності, відповідальність, етика). Обґрунтовано теоретичну модель компетентності, що охоплює чотири ключові сфери активності: інформаційно-медійну, комунікативну, техніко-технологічну та споживчу. Особливу увагу приділено дидактичному потенціалу цифрових технологій. Розкрито механізми впливу мультимодальності, імерсивності (VR/AR) та гейміфікації на когнітивні процеси, мотивацію і залученість здобувачів освіти. Доведено, що використання цифрового інструментарію сприяє реалізації принципів конструктивізму та персоналізації навчання. Розглянуто стратегії розвитку компетентності в системі неперервної освіти через впровадження методологій Mobile-Learning та Smart e-Learning, а також концепції BYOD (використання власних пристроїв). Зроблено висновок про необхідність модернізації програм вищої педагогічної освіти шляхом інституціоналізації спеціальних дисциплін із цифрової грамотності. Результати дослідження підтверджують, що цифрова компетентність є стратегічним імперативом і має формуватися в синергії з психолого-педагогічною та методичною підготовкою, зміщуючи фокус наукових розвідок до антропологічного виміру цифровізації.