ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ВІДДАЛЕНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ DATA SCIENCE ТА ЕЛЕМЕНТІВ ТЕОРІЇ ХАОСУ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ СТОМАТОЛОГІЇ: Рудяк Ю. А., Багрій-Заяць О. А., Паласюк Б. М., Горкуненко А. Б., Майхрук З. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
З метою підвищення ефективності процесу підготовки здобувачів медичних ЗВО за напрямком «Стоматологія» авторами запропоновано інноваційний підхід, що базується на поєднанні сучасних науково-практичних напрямків прогнозування результатів стоматологічного втручання. Проаналізовано перспективність інтеграції методів теорії хаосу та DATA SCIENCE для отримання довгострокових прогнозів результатів стоматологічного лікування (включаючи оцінку якості життя пацієнтів). При цьому кожна із складових оцінюється своєю шкалою коефіцієнтів впливу на прогностичний результат. Отриманий інтегральний коефіцієнт як добуток коефіцієнтів двох запропонованих шкал і буде прогностичним маркером. Пропонується оцінювати наскільки отриманий результат близький до одиниці, та визначати певне мінімальне критичне значення, нижче якого прогноз не вважатиметься достовірним. Застосування даної математичної моделі прогнозування результатів у стоматології дає змогу оптимізувати існуючі протоколи лікування та реабілітації пацієнтів. На думку авторів, запропонований підхід може бути включений, як елемент у вибіркову дисципліну стоматологічного напрямку, створену для студентів стоматологів. Саме такий компетентнісний підхід буде значним кроком у оптимізації підготовки здобувачів освіти медичних вишів стоматологічного напрямку. Розвиваючи такі ключові компетентності, як аналітичне мислення, критичне мислення, вирішення проблем шляхом нестандартних підходів, значно розширить арсенал методів, що дозволяють майбутнім стоматологам більш впевнено розв’язувати практичні завдання. А включення можливостей штучного інтелекту дозволить суттєво розширити коло задач, які можна буде ефективно вирішувати із застосування такого, на перший погляд, антагоністичного поєднання, як Data Science та елементів теорії хаосу. Таким чином, фахова компетентність, яка формується у процесі опанування стандартною версією освітніх програм, може бути доповнена новими складовими, що забезпечуються наведеними вище ключовими компетентностями. Замість суми знань, наданих у пасивному кейсі старих підходів, у здобувачів стоматологічної освіти магістерського рівня формуватиметься свіже нестандартне бачення проблеми та шляхів її вирішення. На думку авторів, роль вибіркових дисциплін і полягає у внесенні в базовий освітній цикл підготовки здобувачів певних особливостей, які пов’язані із новітніми технологіями, STEM-підходом.