РОЛЬ ВИКОРИСТАННЯ СОЦІО-ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФІЛОЛОГІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ : Хижна О. П., Шпіца Р. І. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті досліджено застосування соціо-ігрових технологій у фаховій підготовці майбутніх філологів в умовах російсько-української війни. Розглянуто впровадження соціо-ігрових технологій у навчально-виховний процес, проаналізовано форми їхнього практичного застосування: рольові ігри, імпровізаційні драматично-соціальні вправи, вправи на довіру та емоційну відкритість, мультимедійні та інтерактивні соціо-ігрові проєкти. Проаналізовано особливості застосування соціо-ігрових технологій у підготовці студентів-філологів та оцінено їхній вплив на розвиток професійних, комунікативних і креативних здібностей здобувачів освіти. Зазначено, що гра є унікальним механізмом акумуляції та передавання соціального досвіду, пов’язаного з певними правилами і нормами поведінки в різних ситуаціях. Соціо-ігрові технології відрізняються від загальних ігрових тим, що вони акцентують увагу не лише на індивідуальній грі, а й на соціальній взаємодії учасників у групі. Сприють розвиткові колективної комунікації, співпраці, соціального навчання, а також побудові спільного сенсу через ігрові ситуації. Вказано, що соціо-ігрові технології базуються на фундаментальних засадах інтерактивності та ситуативності освітнього процесу, які передбачають створення освітнього середовища, де студенти є не просто пасивними отримувачами знань, а учасниками, які взаємодіють між собою і виконують колективні творчі завдання, а також висвітлено приклади ефективної міждисциплінарної взаємодії та способи формування психологічної стійкості студентів-філологів. Підкреслено значення використання соціо-ігрових технологій для розвитку творчих здібностей студентів-філологів, а також їхньої ролі у підвищенні якості освітньої діяльності. Встановлено, що застосування соціо-ігрових технологій у фаховій підготовці студентів-філологів сприяє формуванню цілісного професійного та особистісного розвитку студентів.