ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ У ЦИФРОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ: Павлова Н. С. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність використання проєктної діяльності у цифровому середовищі професійної підготовки майбутніх фахівців. У фокусі дослідження – проєктна діяльність майбутніх фахівців як спеціально організована навчально-пізнавальна активність, спрямована на вирішення діяльнісно-ціннісного завдання і створення реального продукту, що супроводжується формуванням нової обізнаності, загальних і професійних компетентностей. Розкрито актуальність залучення здобувачів освіти до виконання проєктів професійного змісту, спираючись на те, що їхня цінність визначається не тільки результатом, а й процесом його досягнення, що поєднує пізнавальні, дослідницькі, творчі й пошукові дії з навичками співпраці й комунікації. Проаналізовано різні типи проєктів, наведено приклади змішаних проєктів. Виокремлено етапи виконання проєктної діяльності, сукупність яких формує життєвий цикл проєкту. Описано зміст етапів роботи здобувачів освіти над проєктом і конкретизовано застосування цифрових технологій. Визначено, що різнобічне, але педагогічно доцільне використання цифрових технологій забезпечує комунікацію і співпрацю учасників проєктної діяльності в онлайн- та офлайн-середовищах. У формі діаграм зазначено результати опитування науково-педагогічних працівників Рівненського державного гуманітарного університету. Доведено, що залучення здобувачів освіти до проєктної діяльності у межах цифрового середовища професійної підготовки надає освітньому процесу практико-орієнтованого змісту, сприяє формуванню у майбутніх фахівців навичок застосування здобутих знань і набуття нової обізнаності, розвитку здатності до самоосвіти і співпраці, дослідницької, творчої і мисленнєвої активності. Перспективи досліджень пов’язані з розробкою проєктів як складових професійних кейсів педагогів.