ІМЕРСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ІНШОМОВНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ МОРСЬКОЇ ГАЛУЗІ: Бліновська Р. І. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
У статті зазначено, що традиційні методи викладання іноземних мов у закладах вищої освіти демонструють недостатню ефективність у підготовці фахівців морського профілю. З огляду на це, актуальності набуває впровадження в освітній процес імерсивних технологій, використання яких сприяє всебічному формуванню майбутнього фахівця морської галузі. Вітчизняні та зарубіжні науковці тлумачать імерсивні технології як складний комплекс апаратно-програмних засобів, здатних моделювати штучне середовище, забезпечуючи ефект когнітивної та сенсорної присутності користувача в ньому. Такі технології утворюють єдиний спектр засобів візуалізації, що різняться ступенем занурення і характером взаємодії з цифровим контентом. Вказано, що імерсивні технології дають змогу фахівцям морської галузі ефективно опрацьовувати алгоритми дій у різних критичних й аварійних ситуаціях, а віртуальна симуляція, зі свого боку, забезпечує синхронізацію вербальної комунікації з активною моторною діяльністю. Інтерактивність імерсивних технологій перетворює пасивне засвоєння матеріалу на активну пізнавальну діяльність. Залучення емоційної сфери та ігрові елементи симуляцій значно підвищують мотивацію майбутніх фахівців морської галузі через механізми гейміфікації й ефект присутності. Завдяки цьому студенти вчаться швидко ухвалювати рішення, адаптуватися до нових умов й ефективно діяти в екстремальних ситуаціях. Узагальнено результати теоретико-методологічного аналізу, які доводять, що інтеграція імерсивних технологій у систему іншомовної підготовки фахівців морської галузі є стратегічним вектором модернізації освіти. Доведено, що дидактичний потенціал віртуальних симуляцій полягає у здатності нівелювати розбіжність між декларативним знанням лексичного матеріалу та його ситуативним використанням. Квазіпрофесійне середовище надає змогу контекстуалізувати знання з метою ефективного формування комунікативної компетентності у фахівців морської галузі.