ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ СТИМУЛЮВАННЯ ТВОРЧОЇ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА: Слабко В. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
У статті актуалізується проблема формування творчої самореалізації майбутніх учителів музичного мистецтва в умовах цифровізації освітнього простору. Наголошується на тому, що сучасна парадигма вищої педагогічної освіти, орієнтована на компетентнісний підхід, вимагає підготовки фахівця нового типу — здатного до неперервного професійного зростання та ефективної взаємодії зі здобувачами освіти «цифрового покоління» (поколінь Z та Alpha). Зазначено, що роль сучасного вчителя музичного мистецтва трансформується – коли він постає не лише транслятором готових знань, а й фасилітатором, модератором та тьютором творчого процесу. Схарактеризовано практичний потенціал інноваційних технологій як дієвого засобу стимулювання творчої самореалізації майбутніх викладачів музичного мистецтва; проаналізовано теоретико-методологічне підґрунтя феномену творчої самореалізації, що спирається на праці представників гуманістичної психології (А. Маслоу, К. Роджерс) та провідних вітчизняних науковців у галузі педагогічної майстерності і музичної педагогіки. Особливу увагу приділено музично-комп’ютерним технологіям (МКТ) як фундаментальному ядру сучасного інноваційного інструментарію; детально розкрито дидактичний потенціал трьох ключових векторів МКТ: цифрових звукових робочих станцій (DAW), технологій віртуального синтезу і семплювання (VST) та академічних нотних редакторів. Доведено, що системна взаємодія з цим інструментарієм дозволяє здобувачам освіти одночасно виступати в полімодальних ролях: виконавця, композитора, аранжувальника та саунд-продюсера. Зазначено, що музично-комп’ютерні технології нівелюють технічні перешкоди на шляху матеріалізації художнього задуму, створюючи стійку «ситуацію успіху» та підвищуючи мотивацію до креативного пошуку. Зроблено висновок, що інноваційні технології є потужним психолого-педагогічним механізмом розкриття креативного потенціалу особистості. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, які полягають у дослідженні організаційно-педагогічних умов та розробці програм підвищення кваліфікації викладачів закладів вищої мистецької освіти для успішного впровадження інновацій.