ІННОВАЦІЙНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ В СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ: Онищенко Н. П. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті досліджується проблема формування інноваційного освітнього середовища закладу вищої освіти в системі підготовки майбутніх фахівців. Зокрема, проаналізовано поняття «інноваційне освітнє середовище», сутність інноваційного мислення майбутнього фахівця, основні вимоги до інноваційного освітнього середовища сучасного закладу вищої освіти. Подано авторське визначення сутності поняття «інноваційне виховне середовище» як системи об’єктивних зовнішніх впливів і духовно-матеріальних умов формування особистості в закладі вищої освіти, що відкриває нові можливості для організації виховної роботи, самореалізації, самовдосконалення здобувачів вищої освіти, розвитку їх особистісних і професійних якостей. У статті охарактеризовано інноваційне виховне середовище ЗВО, його позитивні впливи на формування готовності майбутніх учителів до інноваційної виховної діяльності в закладі освіти. Зазначено, що процес виховання у ЗВО – це система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно розвиненої, активної й ініціативної особистості. Наголошено, що під час аналізу системи виховної роботи у закладах вищої освіти варто виходити з розуміння системи як певної впорядкованої сукупності елементів, взаємопов’язаних між собою принципами, що, у свою чергу, утворюють систему та забезпечують єдність дій у процесі реалізації головної мети та завдань виховання. Тому лише за умов безперервної освіти стратегічною метою системи виховання у сучасному закладі вищої освіти є підготовка професійно й культурно орієнтованої особистості, яка відрізняється здатністю до професійної, інтелектуальної та соціальної творчості, усвідомленням необхідності навчання та самовдосконалення протягом усього життя. Визначено основні завдання сучасної системи виховання, принципи виховання та напрями виховної діяльності у закладах вищої освіти в умовах безперервної освіти. Зазначено, що значну увагу у контексті підготовки майбутніх фахівців варто приділяти застосуванню виховного потенціалу освітніх компонентів, які формують філософсько-світоглядну позицію, науковий досвід, пізнавальну активність і культуру розумової праці, навички самоврядування, соціальної активності і соціальної відповідальності, політичну культуру здобувачів вищої освіти; виховують почуття любові до Батьківщини і свого народу, формують правосвідомість; сприяють виробленню свідомого позитивного ставлення до праці, естетичної культури і фізичного вдосконалення. Висвітлено ресурсне забезпечення інноваційного освітнього середовища в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі.