РОЛЬ ПЕРСОНАЛІЗОВАНОГО НАВЧАННЯ У ПІДГОТОВЦІ ПАРАМЕДИКІВ: Ісаєва О. С., Хміляр І. Р. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті обґрунтовано педагогічну роль персоналізованого навчання у професійній підготовці парамедиків в умовах трансформації системи екстреної медичної допомоги та модернізації освіти парамедиків. Актуальність дослідження зумовлена зростанням складності надання екстреної допомоги, необхідністю оперативного прийняття клінічних рішень, підвищеними вимогами до психологічної стійкості та професійної автономії парамедиків. Персоналізоване навчання розглядається як системна педагогічна стратегія, спрямована на імплементацію змісту, форм, методів і темпу освітньої підготовки до індивідуальних особливостей, попереднього досвіду та освітніх потреб здобувачів. Теоретико-методологічною основою дослідження визначено гуманістичний, компетентнісний та андрагогічний підходи, що передбачають суб’єкт-суб’єктну взаємодію, формування індивідуальної освітньої траєкторії та розвиток рефлексії майбутнього парамедика. Особлива увага приділяється розвитку клінічного мислення, стресостійкості та етичній відповідальності як ключовим складникам професійної компетентності. Запропоновано структурну модель підготовки парамедиків, що включає цільовий, змістовий, технологічний діагностичний компоненти. Отож, персоналізоване навчання сприяє підвищенню внутрішньої мотивації, формуванню професійної ідентичності та інтеграції теоретичних знань із практичними навичками. Персоналізована підготовка сприяє також розвитку метакогнітивних механізмів, а саме здатності до саморегуляції, самоконтролю та рефлексії власних дій, що вкрай важливо для парамедика. Персоналізація виступає системоутворюючим чинником професійної підготовки парамедиків, а її структура забезпечує поєднання індивідуальної освітньої траєкторії з вимогами сучасної екстреної медичної допомоги, сприяючи формуванню автономного, рефлексивного та компетентного фахівця. Власне така підготовка забезпечує формування клінічно компетентних, рефлексивних і адаптивних парамедиків, здатних ефективно діяти в умовах високого ризику та невизначеності.