АЛГЕБРАЇЧНІ СТРУКТУРИ ДИСКРЕТНОЇ МАТЕМАТИКИ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ: Нестерова О. Д. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті проаналізовано фундаментальну роль математичного базису в системі професійної підготовки майбутніх учителів інформатики. Особливе місце відведено освітньому компоненту «Комп’ютерна дискретна математика» як інструменту формування алгоритмічного, структурного та логічного мислення здобувачів. Виокремлено значущість концепції, що інтерпретує математику як цілісну систему моделювання об’єктивної реальності крізь призму відношень, кількості та форми. Обґрунтовано необхідність подолання фрагментарності математичних знань шляхом формування у студентів уявлення про науку як єдність взаємопов’язаних структур: порядкових, топологічних та алгебраїчних. Узагальнено теоретико-методологічний потенціал алгебраїчних структур, які через властивості симетрії та фундаментальність операцій формують когнітивне підґрунтя для опанування комп’ютерних наук. Унаочнено прикладну цінність теорії груп, кілець та полів як методологічної основи для моделювання інформаційних процесів, архітектури обчислювальних мереж та складних структур даних. Акцентовано увагу на трансформації когнітивної сфери майбутнього педагога під час переходу від вербального опису інформації до знаково-символьного оперування абстрактними математичними об’єктами. Доведено пряму кореляцію між вивченням алгебраїчних методів обчислень та ефективністю управління складними інформаційними системами в освіті. Визначено взаємозв’язки між фундаментальною підготовкою у закладі вищої освіти та змістом шкільного курсу інформатики, де елементи алгебраїчних структур реалізуються опосередковано через алгоритмізацію та логічні операції. Акцентовано на ролі дискретної математики у розвитку аналітичних компетентностей, що дозволяють майбутньому вчителю ідентифікувати структурну подібність об’єктів та їхніх системних відношень. Систематизовано напрями застосування алгебраїчних знань у галузі кібербезпеки. Зокрема, використання криптографічних алгоритмів (ECC, RSA) на основі складних алгебраїчних структур підтверджує соціальну значущість освітнього компонента «Комп’ютерна дискретна математика». Уточнено дидактичні умови використання структурно-логічних схем для розробки здобувачами освіти власних методичних проєктів. Резюмовано, що засвоєння мови алгебраїчних структур є першоосновою професійної готовності вчителя до доступного пояснення закономірностей цифрового світу, що забезпечує інтеграцію теоретичного навчання із запитами сучасного високотехнологічного суспільства.