ПСИХОЛОГІЧНА ДЕТЕРМІНАЦІЯ СПОЖИВЧОЇ ПОВЕДІНКИ В СФЕРІ РЕКРЕАЦІЙНИХ ПОСЛУГ: КУРОРТОЛОГІЧНИЙ ДИСКУРС: Онопрієнко В. П. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню психологічних особливостей споживачів рекреаційних послуг у контексті розвитку курортної справи в Україні. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення конкурентоспроможності вітчизняних рекреаційних закладів, а також важливістю врахування індивідуально-психологічних характеристик споживачів для забезпечення ефективного відновлення їхніх психофізіологічних ресурсів. Визначено сутність ключових понять, зокрема «рекреаційна послуга» та «курортна справа», й обґрунтовано необхідність застосування міждисциплінарного підходу до їх вивчення. Автор аналізує психологічні чинники, які впливають на формування рекреаційних потреб споживачів. Ці чинники структуровано у п’ять основних груп. До першої належать особистісні чинники, такі як мотиви, ціннісні орієнтації та психофізіологічні характеристики. Друга група – соціально-психологічні фактори, що охоплюють вплив референтних груп, соціальні норми та традиції. Третю групу становлять ситуативно-психологічні обставини, зокрема потреба у відновленні сил через стрес та стан здоров'я. До четвертої групи віднесено перцептивно-когнітивні чинники, які стосуються особливостей сприйняття маркетингової інформації, наявного досвіду та очікувань. П'яту групу формують економіко-психологічні фактори, пов'язані зі сприйняттям ціни та оцінкою співвідношення «ціна-якість». Значну увагу приділено психологічним аспектам вибору та оцінки якості рекреаційних послуг. Доведено, що процес вибору супроводжується оцінкою різноманітних ризиків (фінансових, функціональних, фізичних тощо) та застосуванням різних стратегій прийняття рішень. Оцінка якості послуг має суб'єктивний характер і залежить від співвідношення очікувань споживача та його реального досвіду під час споживання послуги. Наголошується, що глибоке розуміння психологічних механізмів споживчої поведінки є критично важливим для створення персоналізованих рекреаційних пропозицій та підвищення рівня задоволеності клієнтів.