РОЗВИТОК АВТОРСЬКИХ МИСТЕЦЬКИХ ШКІЛ В УКРАЇНІ КІНЦЯ XX – ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ВИКОНАВСЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ СТРУННИКІВ: Хижна О. П., Шпіца-Павлюк Р. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У статті досліджується розвиток авторських мистецьких шкіл в Україні кінця XX – початку XXI століття як важливого чинника формування виконавської майстерності струнників. Розглянуто процес становлення та функціонування провідних українських виконавсько-педагогічних шкіл, які сформувалися на основі індивідуальних творчих концепцій видатних музикантів і педагогів. Особлива увага приділяється ролі таких визначних постатей, як П. Столярський, Д. Ойстрах, Б. Которович, М. Которович, О. Рівняк, Б. Півненко та ін., чия педагогічна діяльність суттєво вплинула на розвиток національного струнного виконавства та професійної музичної освіти в Україні. У дослідженні показано, що авторські мистецькі школи стали не лише осередками професійної підготовки музикантів, а й важливими центрами збереження культурних і виконавських традицій. Визначено, що індивідуальний стиль викладання, власна система технічної підготовки, художньо-інтерпретаційні принципи та особлива увага до розвитку творчої індивідуальності учнів стали визначальними чинниками професійного становлення молодих виконавців. Проаналізовано особливості педагогічних методик, спрямованих на розвиток технічної досконалості, музичного мислення, сценічної культури та виконавської свободи струнників. Наголошено, що діяльність авторських мистецьких шкіл сприяла формуванню високих стандартів виконавської майстерності, підготовці лауреатів міжнародних конкурсів та інтеграції української музичної культури у світовий мистецький простір. Водночас підкреслено значення спадкоємності педагогічних традицій і творчого діалогу між поколіннями музикантів. Зроблено висновок, що авторські мистецькі школи є важливим чинником розвитку української музичної освіти та вагомою складовою формування професійної компетентності й художньої індивідуальності сучасних струнників.