ІННОВАЦІЙНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ У РОЗВИТКУ САМООСВІТНЬОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ: Шевченко В. В., Силенко Д. А., Шевченко Ю. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
У представленій роботі здійснено теоретико – методологічне обґрунтування використання інноваційних педагогічних технологій у розвитку самоосвітньої компетентності здобувачів освіти на уроках трудового навчання як важливого чинника сучасної технологічної освіти. Актуальність дослідження зумовлена переходом освітньої системи до компетентнісної парадигми, що орієнтує на формування здатності учнів до самостійного навчання, критичного мислення, ефективного використання інформаційних ресурсів і безперервного саморозвитку. Уточнено сутність поняття «самоосвітня компетентність» як інтегрованої якості особистості, що охоплює мотиваційні установки, цілепокладання, здатність до організації власної пізнавальної діяльності, пошуку й опрацювання інформації, а також уміння здійснювати самооцінювання та рефлексію результатів. Визначено її структурні компоненти: мотиваційний, цільовий, операційно – діяльнісний і рефлексивний. Обґрунтовано, що трудове навчання має значний потенціал для розвитку самоосвітньої компетентності, оскільки передбачає залучення учнів до практико – орієнтованої діяльності, проєктування, моделювання та розв’язання реальних технологічних завдань. Доведено, що впровадження інноваційних педагогічних технологій сприяє активізації пізнавальної діяльності, розвитку самостійності та формуванню навчальної автономії здобувачів освіти. Систематизовано основні інноваційні технології, зокрема проєктне, дослідницьке, STEM – орієнтоване та змішане навчання, а також цифрові освітні ресурси, використання яких забезпечує індивідуалізацію освітнього процесу, підвищення навчальної мотивації та розвиток умінь саморегуляції. Підкреслено зміну ролі учителя, який виступає фасилітатором, тьютором і організатором самостійної діяльності учнів. Застосування інноваційних педагогічних технологій у трудовому навчанні є ефективним засобом розвитку самоосвітньої компетентності, що сприяє підвищенню якості технологічної освіти та формуванню готовності учнів до навчання впродовж життя.