ІННОВАЦІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ ДИСТАНЦІЙНОЇ ГРУПОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВСТВА В ЕЛЕКТРОННОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ : Ярошенко О. Г., Семерик О. С. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2026)
Стаття присвячена технології групової навчальній діяльності під час дистанційної форми здобуття освіти та визначенню практичних підходів до організації цифрової підтримки навчання у складі малих груп на інтерактивних заняттях та комбінованих уроках. Проведено аналіз літературних джерел щодо існуючих на сьогодні методичних аспектів організації групової навчальної діяльності у дистанційному форматі, виокремлено поміж них домінуючі. У статті розкрито електронне освітнє середовище групової навчальної діяльності. Наведено перелік складників цифрових технологій, що застосовуються у процесі дистанційної групової діяльності. Розроблено класифікацію цифрових інструментів за ступенем інтеграції із сервісом відеозв’язку. Сформульовано перелік етапів, яких варто дотримуватись під час організації ефективної взаємодії суб’єктів малої навчальної групи на онлайн-заняттях з використанням сервісу відеозв’язку Zoom. Описано організацію тривалої та короткочасної групової навчальної діяльності здобувачів освіти на онлайн-заняттях. Проаналізовано можливі варіанти переведення малих навчальних груп здобувачів освіти у сесійні зали сервісу Zoom. Наголошено на контрольованому переведенні груп у сесійні зали за участі учителя або за самостійним вибором малою групою. Підкреслено доцільність відвідування сесійних залів учителем задля виявлення учнівства, яке потребує індивідуальної підтримки. Розкрито використання вбудованого функціоналу сервісу Zoom на етапах виконання письмових завдань, оцінювання групою результатів навчання, досягнутих у спільній навчальній діяльності, а також доцільності використання онлайн-дошки Whiteboards. Показано, що функціонал електронного освітнього середовища під час навчання групових суб’єктів освітнього процесу може бути використаним і довготривало, і короткочасно. Наголошено на доцільності і перспективності організації дистанційної групової навчальної діяльності з використанням цифрових інструментів під час дистанційного навчання.