ПРИНЦИПИ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ ВЗО ЧИТАНННЯ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ ДЛЯ ДІЛОВОГО СПІЛКУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-147.2020.06

Ключові слова:

мовленнєві компетенції, інтегроване навчання, професійно спрямоване читання, читання для ділового спілкування, принципи формування комунікативної компетенції, методика навчання, когнітивна діяльність, етапи роботи з текстом, система вправ для навчання читання

Анотація

Стаття присвячена вирішенню проблеми розробки принципів інтегрованого навчання майбутніх фахівців немовного профілю англійського ділового мовлення як цілісного та взаємопов’язаного питання формування навичок та вмінь говоріння, читання, аудіювання та письма з пріоритетом читання, які є базовими для сучасної методики інтегрованого формування мовленнєвих компетенцій у всіх видах іншомовної мовленнєвої діяльності, оскільки значну частину професійної ділової інформації іноземною мовою студент чи випускник немовного ВНЗ одержує через читання професійно спрямованих текстів та текстів ділової тематики. У дослідженні обґрунтовано мету навчання читання для ділового спілкування, визначено принципи методики навчання читання англійською мовою для ділового спілкування з пріоритетом читання, конкретизовано вплив використання відеофонограм на формування вмінь зрілого читання. У процесі розробки цих принципів був уточнений зміст понять “професійно спрямоване читання” і “читання для ділового спілкування” з метою формування у студентів рівня розвитку мовленнєвої компетенції у цьому виді мовленнєвої діяльності, який забезпечує зріле читання. З’ясовано, що навички та вміння зрілого читання повинні розвиватися інтегровано з розвитком навичок та вмінь в інших видах мовленнєвої діяльності: аудіювання, говоріння та письма. В кінцевому результаті були розроблені сім базових принципів формування комунікативної компетенції під час навчання іншомовного читання для ділового спілкування, з яких саме принцип інтегрованого навчання чотирьох видів мовленнєвої діяльності в процесі навчання читання є провідним та об’єднуючим всі інші; запропонована система вправ для інтегрованого навчання ділового спілкування англійською мовою з пріоритетом читання.

Посилання

Abrosymova L. M. Metodyka obuchenyiu anhlyiskomu yazыku v neiazыkovom vuze na nachalnom эtape. Moskva : Nauka, 1999. 52 s.

Barabanova G. V. Kognitivno-kommunikativnye aspekty obucheniya professionalno-orientirovannomu chteniyu v neyazykovom vuze. Simferopol : Tavriya, 2003. 256 s.

Voprosy metodiki i psihologii prepodavaniya inostrannogo yazyka v sisteme universitetskogo obrazovaniya. Kazan : Izd-vo Kazanskogo un-ta, 1995. 219 s.

Hryshkova R. O. Formuvannia inshomovnoi sotsiokulturnoi kompetentsii studentiv nefilolohichnykh spetsialnostei. Mykolaiv : Vyd-vo MDHU im. Petra Mohyly, 2007. 424 s.

Tarnopolskyi O. B. Metodyka navchannia anhliiskoi movy na I kursi nemovnoho vuzu. Kyiv : Vyshcha shk., 2016. 167 s.

Khovryna L. N. Metodyka rabotы nad leksykoi dlia chtenyia v neiazыkovom vuze. Moskva : Nauka, 1998. 126 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-30

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ