СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ РОБОТИ З АВТЕНТИЧНИМИ НАВЧАЛЬНИМИ МАТЕРІАЛАМИ НА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-150.2021.07

Ключові слова:

іноземна мова, автентичні тексти, іншомовне читання, іншомовна комунікативна компетенція, технологія роботи

Анотація

У статті розглянуто особливості автентичних текстів та їх функції; проаналізовано технології роботи з автентичними навчальними матеріалами; аргументовано доцільність та необхідність використання автентичних матеріалів з метою формування іншомовної комунікативної компетенції на практичних заняттях з іноземної мови студентів філологічних спеціальностей.

Варто зауважити, що існує велике різноманіття автентичних матеріалів, але ефективними для навчання можуть бути: художня література, іншомовна преса, радіо- та телепередачі, комп’ютерні програми та електронний обмін даними. Джерелом автентичних матеріалів в Україні можуть слугувати освітні й видавницькі організації, а також представники культурних місій англомовних країн, зокрема Британська Рада.

Актуальність використання автентичних текстів на практичних заняттях з іноземної мови полягає у їх функціональності, а саме в орієнтації майбутніх вчителів на реальне застосування їх у роботі в школі вчителями англійської мови, адже тексти дають можливість долучитися до природного мовного середовища та успішно оволодіти іноземною мовою.

Застосування автентичних матеріалів у процесі навчання іноземної мови – основа формування сприятливого підґрунтя для розвитку комунікативних умінь студентів, а також сприяє активізації їх інтересу до вивчення мови та зацікавленості на занятті. Це основний спосіб ознайомлення з цінностями та культурою країни мову якої вивчають, а також формує толерантне ставлення до інших культур, манери поведінки, впливає на широту мислення учня, його бачення світу та усвідомлення власного місця в ньому.

Посилання

Borysko N. F., Yshkhanian N. B. Sotsyalno-psykholohycheskye predposylky formyrovanyia lynhvosotsyokulturnoi kompetentsyy. Inozemni movy. 2001. № 7. S. 53-55.

Vadaska S. V. Novitni osvitni tekhnolohii dlia navchannia audiiuvannia. Novitni osvitni tekhnolohii : naukovo-praktychna konferentsiia.

Zabolotna M. I. Systema vprav dlia navchannia audiiuvannia novynnykh publitsystychnykh tekstiv starshoklasnykiv v umovakh profilnoho navchannia. Visnyk Zhytomyrskoho derzhavnoho universytetu. Vypusk 4 (70). Pedahohichni nauky. 2013. S. 85-92.

Karpiuk O. D. Anhliiska mova : pidruchnyk dlia 10 klasu zahalnoosvitnikh navchalnykh zakladiv (9-y rik navchannia). Ternopil : Aston, 2010.

Markobok Yu. V. Vykorystannia avtenychnykh materialiv dlia formuvannia komunikatyvnoi ta sotsiokulturnoi kompetentsii starshoklasnykiv na urokakh anhliiskoi. Tavriiskyi visnyk osvity. 2014. № 1 (45). Ch. I. S. 137-144.

Navchalni prohramy dlia uchniv 10-11 klasiv. Ministerstvo osvity i nauky Ukrainy [internet resurs]. Rezhym dostupu : https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-10-11-klas/1-eng-ak.pdf

Natalyn V. P. Kryterii zmistovnoi avtentychnosti navchalnoho tekstu. Inozemni movy v shkoli. 2009. № 2. S. 50-52.

Parashchuk V. Iu. Vykorystannia avtentychnoho tekstu pid chas roboty nad rozmovnoi temoiu. Inozemni movy v shkoli. 2003. № 2. S. 61-65.

http://www.dut.edu.ua/ua/news-1

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-26

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ