ТРАНСФОРМАЦІЯ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ОСВІТИ: ІСТОРІЯ ТА РЕАЛІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-150.2021.14

Ключові слова:

університет, освіта, трансформація, навчальні плани

Анотація

Сучасний інститут освіти переживає переломні часи. Століттями сформовані традиції навчання та передачі знань в університетах зараз піддаються потужному тиску з боку нових форм освіти. Під впливом геополітичних, економічних и технологічних перетворень у світі відбувається переорієнтація цілей і функцій освіти, змінюється не тільки тривалість та форми освіти, а й вимоги до випускників і ВНЗ.

У статті автор розглядає проблеми розвитку університетської освіти, визначає її унікальну роль в становленні особистості, підкреслює, що освіта є не тільки метою, а й засобом досягнення сталого розвитку; висуває нові вимоги передачі знань в університетах, розмірковує над створенням нового Президентського університету.

Передбачається, що Президентський університет буде інноваційною установою вищої освіти, випускники якого будуть володіти якісними прикладними знаннями і лідерськими навичками. Освітній простір буде базуватися на напрямами і спеціальностями, які є професіями майбутнього. До особливостей університету віднесено: соціальний пакет; безкоштовне навчання; соцстрахування і гарантоване працевлаштування випускників університету в провідних державних компаніях, дослідницьких і наукових установах, центральних органах влади та ін.

Навчальні заклади повинні враховувати, що цикл створення знань, їх поширення, навчання і використання стає коротшим. Це, в свою чергу, призводить до необхідності постійного підвищення кваліфікації і оновлення змісту навчання, зокрема розробки нових навчальних програм, а також контролю якості знань. Водночас, від якості і масштабу використання сучасних технологій в навчальних закладах залежить конкурентоспроможність всієї української освіти, яка перестає бути етапом життя і стає безперервним процесом.

Посилання

Vystup Ministra osvity i nauky Ukrainy C. Shkarleta na Vseukrainskomu forumi “Ukrayna. 30. Osvita i nauka”. Kyiv, 31 travnia – 2 chervnia 2021 r. [Эlektronnыi resurs]. Rezhym dostupu: https://kurs.com.ua/novost/397916-shkarlet-rasskazal-chem-budet-zanimatsja-prezidentskii-universitet

Problemy issledovatelskoj i obrazovatelnoj deyatelnosti v vuzah / H. Fidlerova, L. Shmida, K. Drienikova, G. Hrdinova, P. Sakal. Problemy razvitiya territorii. 2014. Vyp. 1 (69). S. 93-97.

Pappas Ch. Top 10 e-Learning Statistics for 2014 You Need To Know. URL: http://elearningindustry.com/top-10-e-learning-statistics-for-2014-you-need-to-know

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-26

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ