ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ: ПОЗИТИВНІ ТА НЕГАТИВНІ АСПЕКТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-150.2021.21

Ключові слова:

дистанційне навчання, цифрові технології, освітній процес, інформаційно-комунікаційні технології, здобувачі освіти

Анотація

У статті розглянуто позитивні та негативні аспекти впровадження дистанційного навчання в освітній процес, які характеризуються різноаспектністю, оскільки вони докорінно змінили систему освіти загалом.

Вказано, що за допомогою використання технологій дистанційного навчання учні отримують можливість швидко сприймати інформацію, аналізувати і систематизувати її, але здобувачі освіти не мають змоги налагоджувати комунікацію з учителем і однокласниками, вирішувати проблеми, які виникають під час традиційного навчання.

Важливу роль у дистанційному навчанні відіграє об’єктивне оцінювання знань учнів, яке не лише мотивує дітей активно здобувати нові знання, а ще й дає змогу вчителеві та батькам визначити, яка саме допомога потрібна учневі щодо вивчення конкретного предмета.

Проаналізовано роль учителя в освітньому процесі, яка зазнає суттєвих трансформацій, що пов’язано із виникненням своєрідної дистанції, яка зберігається між педагогом і учнем. В таких умовах здобувач освіти повинен уміти самостійно аналізувати і систематизувати матеріал та звертатися до вчителя лише за допомогою щодо вивчення дисципліни, а не перекладати на нього відповідальність за власні знання. Педагог стає куратором, який може лише спрямувати увагу здобувача освіти, підказати можливі шляхи вирішення завдань, але не вирішувати їх цілком.

Описано проблему недостатнього технічного забезпечення шкіл, а також безпосередньо відсутність необхідних цифрових засобів навчання в учнів, що унеможливлює якісну організацію освітнього процесу.

Доведено, що на сьогодні дистанційне навчання не може стати єдиною формою здобуття освіти, адже важливо не лише навчити дітей отримувати інформацію у готовому вигляді, а ще й необхідно надати їм змогу вирішувати проблемні ситуації, розвивати критичне мислення, спілкуватися з педагогами та однолітками тощо.

Посилання

Consiglio Superiore della Pubblica Istruzione italiano: recepimento delle Linee Guida per la Didattica Digitale Integrata. Riunione del 05.08.2020

La scuola On-Line in Europa: soltanto una risposta all’emergenza od anche inizio di una nuova fase per la scuola? Documento del Consiglio di Presidenza Europeo dell’AEDE. 11.05.2020.

Linee guida per la Didattica Digitale integrata. Decreto del Ministro dell’Istruzione in Italia del 26 Giugno 2020 n°39

Manifesto per la sostenibilità digitale. Tech economy 2030. Digital Transformation institute.

Presente e futuro della Didattica a distanza. Documento del Consiglio di Presidenza Europeo dell’AEDE del 21 Settembre 2020

Verbale della riunione del Comitato Tecnico Scientifico in Italia. 22.06.2020

Verbale n°82 della riunione del comitato tecnico scientifico in Italia del 28,05,2020.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-26

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ