ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ПРИ ВИВЧЕННІ ПИТАНЬ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ТА ПОСЛУГ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-151.2021.12

Ключові слова:

інформаційне забезпечення, інформаційне середовище, управління якістю, готельно-ресторанне господарство, фахова підготовка, педагог професійного навчання.

Анотація

У статті проаналізовано і розглянуто інформаційне забезпечення навчального процесу у процесі вивчення управління якістю продукції та послуг у готельно-ресторанному господарстві майбутніми педагогами професійного навчання. Доведено, що недостатнє інформаційне забезпечення призводить до поступового відставання від загальних тенденцій підготовки висококваліфікованих педагогів професійного навчання.

Визначено та обґрунтовано основні складові формування у студентів системи знань щодо організаційних, нормативно-правових питань управління якістю продукції галузі, принципів функціонування систем управління якістю, уміння та навиків організації і контролю якості продукції громадського харчування, створення систем управління якістю за допомогою засобів інформаційного забезпечення.

Вивчення управління якістю продукції та послуг у готельно-ресторанному господарстві потребує постійного вдосконалення та оновлення, що неможливе без використання інформаційного забезпечення. Це покращує рівень знань, умінь та навичок як викладачів, так і студентів, дозволяє реалізувати потреби наукової грамотності, стимулює інтелектуальний розвиток, створює умови насиченого та активного інформаційного середовища, неперервної самоосвіти, а також самоконтролю. Виникає потреба в пошуку ефективних шляхів, методів та інструментів опрацювання інформаційних потоків, їх оцінки і відбору. Важливо, щоб нова інформація доповнювала навчальний матеріал, сприяла розширенню та поглибленню знань студентів, підтримувала професійний рівень педагогів, сприяла ефективним управлінським рішенням.

Впровадження та застосування інноваційної техніки набуває бурхливого розвитку в освітній галузі. Інформаційні ресурси стали невід’ємною частиною сучасної дійсності, створюють унікальні умови для дослідження, аналізу та розвитку харчової галузі, дозволяють збагатити навчальний процес новими ідеями, що є основою для професійного зростання майбутніх педагогів професійного навчання. Застосування електронних освітніх ресурсів дають змогу наситити інформаційне середовище і вносити зміни в науково-методичну роботу навчального закладу [5].

Посилання

Bilousova T. Osnovy naukovykh doslidzhen : navch. posib. / Kamianets-Podilskyi derzh. un-t. Kamianets-Podilskyi, 2004. 120 s.

Horash K. V. Skladovi informatsiinoho zabezpechennia naukovo-doslidnytskoi diialnosti studentiv vyshchykh navchalnykh zakladiv. URL: https://www.narodnaosvita.kiev.ua/?page_id=2179

Kalinina L. M. Informatsiine upravlinnia zahalnoosvitnim navchalnym zakladom: systemy, protsesy, tekhnolohii : monohrafiia. Kyiv : Informavtodor, 2008. 472 s.

Savenkova L. V. Informatsiina pidtrymka naukovoiu bibliotekoiu osvitnoho protsesu v universyteti URL: http://enpuir.npu.edu.ua/bitstream/handle/123456789/13851/Dopovid%20%281%29.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Skvarok M. Yu. Osoblyvosti profesiinoi pidhotovky maibutnikh inzheneriv pedahohiv z proektuvannia odiahu. URL: file:///C:/Users/USER/Downloads/Skvarok.pdf

Umryk M. A. Aktualnist dystantsiinoho navchannia v protsesi navchannia studentiv merezhevoho pokolinnia. Naukovyi chasopys Natsionalnoho pedahohichnoho universytetu imeni M. P. Drahomanova. Seriia 2 : Kompiuterno-oriientovani systemy navchannia. Kyiv, 2014. Vyp. 14 (21). S. 77-82.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-28

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ