РОЗВИТОК ДІАЛОГІЧНОГО МОВЛЕННЯ У СТУДЕНТІВ ВНЗ: АСПЕКТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ

Автор(и)

  • Я. В. Хижун
  • С. М. Дишлева

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-143.2019.24

Ключові слова:

діалогічне мовлення, англійська мова, комунікативні компетенції, студенти, практика, навички

Анотація

Сьогочасні реалії свідчать про постійне зростання потреб у комунікації та співпраці між людьми різних національностей та культур, а змінена система освіти та державний освітній стандарт з іноземної мови спонукають до значних змін у самому підході до процесу викладання, до перегляду та оновлення дидактичних методів навчання іноземних мов у закладах вищої освіти.

У статті розглядаються дидактичні аспекти діалогічного мовлення в контексті комунікативного підходу до вивчення англійської мови та описано досвід використання деяких методичних стратегій, спрямованих на розвиток діалогічного мовлення студентів, узагальнено науково-методичні засоби розвитку діалогічного мовлення на практичних заняттях з англійської мови у студентів ЗВО та наведено деякі стратегії, спрямовані на покращення та вдосконалення розвитку діалогічного мовлення. Щоб досягнути вільного володіння англійською мовою студентами, викладачу необхідно якомога більшу увагу звертати на розвиток комунікативних навичок шляхом як монологічного, так і діалогічного мовлення. Найбільш ефективним методом формування іншомовної комунікативної компетенції студентів є саме діалогічне мовлення

Статтю присвячено висвітленню та узагальненню науково-методичних засобів розвитку діалогічного мовлення, які використовуються в процесі практичних занять ЗВО. Виділено дидактичні аспекти діалогічного мовлення в контексті комунікативного підходу до вивчення мови, наведено деякі методичні стратегії, спрямовані на розвиток діалогічного мовлення як одного з ключових методів формування іншомовної комунікативної компетенції (напр., “Тематична дискусія”, “Групове дослідження”, “Телефонна розмова” та ін.). Акцентується увага на перевагах використання діалогічного мовлення зі студентами, які вивчають англійську мову як іноземну з метою набуття навичок комунікативної компетенції.

Посилання

Byram Michael. (1997). Teaching and Assessing Intercultural Communicative Competence / Michael Byram. McGraw-Hill. 56 p.

Janni Stil, Kurt Meredit, Charles Templ. Metodychna systema “Rozvytok krytychnogo myslennia u navchanni riznykh predmetiv”. Posibnyky V-VIII. 160 p.

Wolfson N. (1990). Rules of Speaking / Nessa Wolfson. London and N. Y. : Longman. 61 p.

Chernych V . V . (2011). Zasoby formuvannia inshomovnoi komunikatyvnoi kompetentsii u dialohichnomu movlenni. Inozemni movy. №3. P. 15-22.

Baker Joanna. (2003). Essential Speaking Skills / J oanna Baker, Westrup Heather. Continuum International Publishing Group. 170 p.

https://www.teachingenglish.org.uk/article/having-fun-dialogues

https://busyteacher.org/22742-speaking-class-13-go-to-activities-pair-work.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-04

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ