ОРГАНІЗАЦІЯ СУЧАСНОЇ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ У СИСТЕМІ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

Автор(и)

  • В. В. Іванова

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-145.2019.07

Ключові слова:

дошкільна освіта, системи, Велика Британія, країни Європейського союзу, особливості, спільне для дошкільних закладів європейських країн.

Анотація

Велика увага приділяється в системах дошкільної освіти, підвищенню рівня та якості дошкільного навчання і підготовки дітей до школи як найважливішого чинника їх подальшого освітнього шляху аж до безперервної освіти “навчання впродовж усього життя”.

У статті проаналізовано структуру сучасної дошкільної системи освіти у Великий Британії та у країнах Європейського союзу (Франції, Німеччині, Фінляндії, Польщі, Швейцарії). Зазначено, що системи освіти цих країн мають свої особливості (у Великій Британії 93% дошкільних закладів забезпечується державою; у Франції навчання дітей у материнській і початковій школах здійснюється одним педагогом, що свідчить про їх тісний зв’язок; у Данії значна частина вихователів – чоловіки, що має особливе значення для дітей з неповних сімей; у Швейцарії існує дві концепції виховання дошкільнят, дві різні програми тощо). У результаті дослідження встановлено, що спільним для дошкільних закладів європейських країн є особлива увага до створення розвивального середовища та організація різних видів діяльності, що сприяє загальному розвитку дитини.

До структури дошкільної системи введена спеціальна ланка. – “передшкільний щабель” як сполучна ланка дошкільної та шкільної освіти, що орієнтує їх не лише на наступність, але й на інтеграцію (напр., старша група материнської школи у Франції сполучена з першим класом початкової школи, у Швейцарії організовані комплекси: дитячий садок-школа тощо).

Посилання

Kozak L. V. Suchasna doshkilna osvita: yevropeiskyi dosvid rozvytku. Osvitolohichnyi dyskurs. 2017. № 3-4. S. 235-251.

Osoblyvosti systemy doshkilnoi osvity v riznykh krainakh. URL: https://studopedia.su/

_183725_osoblivosti-sistemi-doshkilnoi-osviti-v-riznih-krainah.html

Dudko S. A. Doshkolnoe obrazovanye vo Frantsyy: ystoryia y sovremennost. Otechestvennaia y zarubezhnaia pedahohyka. 2014. № 1. S. 89-97.

Osvita v Velykobrytanii. URL: http://poizdka.net/1899-osvita-v-velikobritanyi.html

Orlova L. V. Osobennosti doshkolnogo obrazovaniya vo Francii. Detskij sad: teoriya i praktika. 2011. № 2. S. 80-85.

Pisareva L. I. Doshkolnaya stupen v sisteme doshkolnogo obrazovaniya: evropejskij opyt razvitiya. Pedagogika : nauchno-teoreticheskij zhurnal Rossijskoj akademii obrazovaniya : izdaetsya s iyulya 1937 / red. R.S. Boziev. 2013. № 10. 2013. S. 100-105.

Osvita v Velykobrytanii. URL: http://poizdka.net/1899-osvita-v-velikobritanyi.html

Sazonova D. S., Zebzeeva V. A. Sistemy doshkolnogo obrazovaniya za rubezhom: ih pedagogicheskij potencial [Tekst]. Obshestvo i civilizaciya v HHI veke: tendencii i perspektivy razvitiya. 2014. № 8-12. S. 161-166.

Ponimanska T. I. Doshkilna pedahohika : navchalnyi posibnyk. Kyiv : Akademvydav, 2006. 456 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-08

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ