ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ПЕДАГОГІВ: ДУАЛЬНА ФОРМА НАВЧАННЯ РОБІТНИКІВ

Автор(и)

  • Т. О. Олефіренко
  • І. С. Маркусь

DOI:

https://doi.org/10.31392/131059

Ключові слова:

економіка України, методики навчання, професійна освіта, дуальна освіта, дуальна форма навчання, інженер-педагог, професійно-технічна галузь, професійно-педагогічна компетентність

Анотація

Ретроспективний аналіз розвитку економіки в Україні протягом ХХ та початку ХХІ століття, дає підстави стверджувати, що безумовно потужним сектором вітчизняної економіки був і залишається аграрний, в якому тою чи іншою мірою постійно відбуваються технологічні прориви в методах та засобах обробітку та селекційному відборі. Разом з тим, ті галузі промисловості, які були передовими за радянських часів, в 90-х роках ще продовжували давати споживачу більш-менш конкурентоспроможну продукцію, то з приходом ХХІ століття доступ на міжнародний ринок такій продукції закрили, так як, такі країни Європи як Велика Британія, Німеччина та Франція виробляють не тільки якісну, а й продукцію, яка задовольняє потреби сучасного споживача. 

Причини такого занепаду промисловості вбачаємо не лише в економічних кризах, які час від часу накривають новою хвилею нашу країну, а й у застарілих підходах підготовки як кваліфікованого робітника так і інженера в цілому.

 Разом з тим, більшість високо розвинутих країн таких як Японія, США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо, також переживали економічні та інші кризи, але подолали вони їх тільки тоді, коли зрозуміли, що підняти економіку можливо за рахунок модернізації виробничих ліній та підготовці висококваліфікованих спеціалістів. Отже, можна сказати, що ВВП прямо пропорційно залежить від системи національної освіти в країні та гідної оцінки зі сторони держави фахівців, які готують спеціалістів потрібного профілю. 

 

Посилання

Abashkina N. V. Pryntsypy rozvytku profesiinoi osvity v Nimechchyni : monohrafiia / N. V. Abashkina. – Kyiv :Vyshcha shkola, 1998. – 207 s.

Amelina S. M. Osoblyvosti dualnoi systemy vyshchoi profesiinoi osvity u navchalnykh zakladakh Nimechchyny / S. M. Amelina // Problemy trudovoi i profesiinoi pidhotovky : zb. Nauk. prats. – 2010. – Vyp. 15 – S. 107-112.

http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2017/02/15/%C2%Abdualna-osvita-stane-mostom-mizh-rinkom-praczi-ta-ukrayinskoyu-osvitoyu%C2%BB,-%E2%80%93-liliya-grinevich/

http://mon.gov.ua/usi-novivni/povidomlennya/2017/04/11/uprovadzhennya-dualnoyi-osviti-u-vnz-potrebue-bilshoyi-pidtrimki-robotodavcziv/

http://old.mon.gov.ua/files/normative/2017-03-10/7091/nmo-336.pdf

http://www.tnpu.edu.ua/EKTS/proekt_koncepc.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-08

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ