ЙОГОТЕРАПІЯ І АКУПРЕСУРА ЯК АЛЬТЕРНАТИВНІ МЕТОДИКИ В ВІДНОВНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА КОКСАРТРОЗ

Автор(и)

  • Т. Г. Рідковець
  • О. Г. Кутас

DOI:

https://doi.org/10.31392/NZ-npu-142.2019.22

Ключові слова:

фізична терапія, його-терапія, артроз тазостегнового суглоба, порушення функції нижніх кінцівок, звуження суглобової щілини, первинний коксартроз, початкові стадії коксартрозу, профілактика коксартрозу

Анотація

У статті представлені результати позитивного впливу його-терапії і акупресури в комплексному відновлювальному лікуванні хворих на коксартроз. Пропонована терапевтична програма була застосована до хворих з початковою стадією первинного коксартрозу і для людей з підвищеним ризиком появи цього захворювання. До групи ризику відносяться чоловіки і жінки, які займаються розумовою працею і проводять багато часу за письмовим столом або комп’ютером, люди, пов’язані з тривалим перебуванням за кермом, або професіонали, яким за родом діяльності доводиться довгий час перебувати в вертикальному положенні тіла: перукарі, стоматологи, викладачі, а також жінки в період менопаузи, молоді та дорослі люди із зайвою вагою [1].

Наведено переваги такого методу відновлення в порівнянні з іншими сучасними методиками. Його-комплекс складений на основі індійської класичної йоги, точки для впливу тиском взяті відповідно до рекомендацій традиційної тибетської медицини [2]. Основною перевагою даного способу консервативного відновлення є можливість доступними засобами значно підвищити рівень життя людей, які страждають артрозом кульшового суглоба, або запобігти появі цього захворювання.

Основні терапевтичні заходи повинні бути спрямовані на зменшення больового синдрому, розвантаження суглоба, тренування компенсаторно-пристосувальних механізмів. Нами пропонується програма з відновлювальної терапії хворих з первинним коксартрозом, заснована на застосуванні східних технік, а саме – йоги і акупресури, що сприяють помітним позитивним змінам у здоров’ї людей, які спостерігаються після застосування цих технік як самостійно, так і в комплексі з методами класичної медицини. У зв’язку із актуальністю вирішення проблеми коксартрозу з профілактики і реабілітації на ранніх стадіях захворювання можна рекомендувати використовувати розроблену програму у фітнес-залах, оздоровчих та реабілітаційних закладах, санаторіях, як щоденну розминку для офісних працівників і як метод відновної терапії.

Посилання

Shostak, N. A, Klimenko, A. A. (2008). Taktika vybora metodov lecheniya osteoartroza v zavisimosti ot klinicheskoj formy zabolevaniya. Spravochnik poliklinicheskogo vracha. 10:50-53.

Nida Chenagcang. (2010). Tibetskij massazh Ku Ne. Dlya professionalov i domashnego primeneniya.

Moskva : Sorig, S.76-78.

Vozrastnye osobennosti epidemiologii deformiruyushego koksartroza u pacientov Sankt-Peterburga i Leningradskoj oblasti. / K. I. Zaharov, E. G. Zudin, Yu. A. Parfenov, S. A. Parfenov, E. V. Ershov.

Sovremennye problemy nauki i obrazovaniya. 2017; 4; URL: http://www.science-education.ru/ru/article/ view?id=26721 (data obrasheniya: 01.11.2018)

Gershkevich, V . I. (1989). Kliniko-funkcionalnye kriterii narusheniya statiko-dinamicheskoj funkcii bolnyh koksartrozom v ocenke ih trudosposobnosti : dissertaciya. Leningrad, 24 s.

Sastamojnen, T. V. (2004). Vostochnye ozdorovitelnye sistemy psihofizicheskoj rekreacii : dissertaciya.

URL: http://www.dissercat.com/content/vostochnye-ozdorovitelnye-sistemy-psikhofizicheskoi-rekreatsii

Ahrameeva, O., Kravets, N., Golovnia, O., Sliusarenko, D. (2016). Some medical aspects of yogatherapy.

Selected articles. Ukraine, Kharkov.: i.e. Kovalenko A., 156 p.

Pervichnyj koksartroz; revmatoidnyj artrit; podagra s porazheniem tazobedrennyh sustavov; ostoenekroz i kisty golovki bedrennoj kosti. Klinicheskie rekomendacii. Sankt-Peterburg, 2013. S. 14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-17

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ НАУКИ